Sa barfim despre… barfa

26 05 2009

barfaPrima intrebare care mi-a venit in minte in momentul in care am inceput sa scriu despre acest subiect nu a fost nicidecum „Oare cine barfeste mai mult, femeia sau barbatul?”, ci „De ce intotdeauna o barfa buna este un pod, o punte, intr-o comunitate?” Foarte multa lume spune ca barfa s-a nascut la sat, iar eu inclin sa cred ca ea a cunoscut o dezvoltare foarte mare prin birourile si prin blocurile de beton de la oras.

 

 

Da, in birouri , sau acolo unde scaunele sunt ocupate mai mult de femei. Poate ca femeile barfesc mai mult decat barbatii, insa cred ca o fac cu mai multa dragalasenie. Barbatii o iau mai in serios. Femeile stiu sa faca barfa mai interesanta, stiu unde este nevoie de sare si piper. Intre femei barfa e contagioasa, iar in unele cazuri chiar cronica! De multe ori mi s-a intamplat sa aud un barbat spunand lucruri urate in absenta persoanei despre care vorbea, dar barfa lui suna mai mult a acuzatie si atata tot. Nu-l instiga si pe celalalt sa ia parte la barfa lui. Femeilor le place la nebunie acest joc, e un fel de ping-pong: prima spune o barfa, cealalta pareaza si trimite inapoi alte doua, si tot asa! Si revin aici la intrebarea pe care mi-am pus-o la inceput: de ce o barfa face ca oamenii sa socializeze mai bine? Oare numai pentru ca este mai uÅŸor sa vorbesti despre alÅ£ii cand ei sunt abesenti? Oare pentru ca este mult mai interesant sa afli cate ceva despre semenii tai din gura altora? Sau pentru ca pur si simplu aceasta este natura fiintei umane? 

 

 

Barfa este unul din pacatele cele mai mari

 

…dar eu am intalnit si oameni care barfesc cu masura si chiar cu dragoste. In acest caz, nu ma intereseaza cine este mai mult angajat in barfa, femeia sau barbatul. Este adevarat ca barfa reprezinta o intruziune in viata privata a altei persoane. De aceea si e un pacat. „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”. Asa ca daca nu vrei sa fii barfita, simplu: nu barfi!
Eu, de exemplu, cand comit acest pacat, o fac cat pot de cuminte. Nu se stie nicioadata cum se poate intoarce impotriva ta, asa ca ai grija ce pareri emiti… In cazul in care colega de birou sau vecina de pe palier vrea sa-ti spuna o barfa, ascult-o, e greu sa nu fii curioasa, dar incearca sa nu te implici. Nu arunca mingea inapoi, fiindca s-ar putea sa nu iasa tocmai bine la sfarsit. Asa ca pana la urma, Dumnezeu are dreptate: barfa este un pacat. Raul se poate intoarce oricand impotriva ta. 

 

 

Ziarele stiu sa barfeasca

 

… si poate ca o fac cel mai bine! Doar au angajat profesionisti pentru asta. Ziarele de scandal sunt cel mai bun exemplu. Acolo gasesti barfe dintre cele mai interesante despre viata vedetelor tale preferate. De multe ori acestea nici macar nu sunt adevarate. Dar le citim cu aviditate. Comentariile despre greselile altuia ne fac sa ne credem mai buni ca respectivul… Vedetele, sau persoanele publice considera ca acesta e pretul pe care il au de platit celebritatii. Barfa, minciuna sau chiar calomnia, desi neplacute, le aduc totusi pe prima pagina. Mai ingrijorator este atunci cand nu sunt barfite, pe principiul „se barfeste despre tine, deci existi…!”


Acțiuni

Information

Un răspuns

16 06 2009
Petre Ana-Maria

„se barfeste despre tine deci existi” dar ce faci daca esti un tip mai sentimental si iei totul in serios? Atunci este cam grav…barfa raneste uneori…..ai dreptate..stai la distanta , nu arunca mingea inapoi 🙂

Lasă un comentariu